Sushi. Is het gezond, waar kun je het kopen en is het de moeite waard om het zelf te maken?

Home » Blog » Sushi. Is het gezond, waar kun je het kopen en is het de moeite waard om het zelf te maken?

Home » Blog » Sushi. Is het gezond, waar kun je het kopen en is het de moeite waard om het zelf te maken?

Sushi. Is het gezond, waar kun je het kopen en is het de moeite waard om het zelf te maken?

“Zullen we sushi bestellen?” – Deze Japanse delicatesse verovert sinds enkele jaren steevast de harten van de Polen, en terecht. Waarom? Dat zullen we in het artikel van vandaag uitleggen!

Deze keer zult u het te weten komen:

Is sushi gezond?
Wat is het verschil tussen uramaki en hosomaki?
Waar koop ik sushi – Biedronka of een gerenommeerd restaurant?
Is het mogelijk om lekkere en gezonde zelfgemaakte sushi te maken?
We zullen ook uitleggen waarom sushi relatief duur is en om het te proeven, moet u iets meer betalen dan voor een “typisch Pools diner” in een restaurant.

Wat is sushi, is het de moeite waard om te eten?
Allereerst is het de moeite waard om te weten dat dit een traditioneel Japans gerecht is dat dateert uit de achtste eeuw na Christus. De constructie is tot op de dag van vandaag relatief eenvoudig – het is meestal een combinatie van rauwe vis, rijst en zeewier. Alles wordt tot een rol gerold en vervolgens in ronde stukjes gesneden. In deze vorm is sushi bedoeld om “in één keer” in de mond te passen. Interessant is dat sushi in veganistische vorm, d.w.z. zonder vis, de laatste tijd ook erg populair is geworden.

Zoals meestal het geval is, zijn er liefhebbers en tegenstanders van dit gerecht. Een van de eeuwige gevechten die door beide partijen wordt gevoerd is de fundamentele vraag: is sushi gezond?

Het antwoord is zeker ja, maar niet noodzakelijkerwijs ja. Laat het ons uitleggen! Welnu, net als in veel andere gevallen, is het de moeite waard om rekening te houden met de afzonderlijke ingrediënten. Goede sushi moet in de eerste plaats worden gemaakt van verse en goed opgeslagen ingrediënten (zeker vis) die afkomstig zijn van ecologische boerderijen. Goedkoper vlees (bijv. tonijn) kan kwik en andere schadelijke gifstoffen bevatten die moeten worden vermeden. De kwaliteit van het voedsel, zoals we al zo vaak hebben gezegd en zullen blijven zeggen, speelt hier de eerste viool.

Een ander onderwerp dat vragen oproept is de samenstelling van de rijstmortel waarmee we onze broodjes kunnen vormen. Welnu, zo’n basisdressing bestaat uit ingrediënten als suiker, rijstazijn en een snufje zout. In het geval van 100 g rijst zijn dit geen grote hoeveelheden, maar in het geval van grotere porties hebben we het over enkele eetlepels van elk van deze ingrediënten. Als alternatief kunt u, als u uw eigen vijzel maakt, xylitol of erythritol gebruiken en het zout weglaten.

Als we echter kijken of sushi gezond is vanuit het oogpunt van verse en hoogwaardige ingrediënten, dan is de zaak duidelijk. Hier is waar u op kunt rekenen:

vis is een uitstekende bron van eiwitten en onverzadigde vetzuren, selenium, fosfor en vitamine B en D,

Ook rijst bevat veel eiwitten, vitamine B, C en E, en levert het lichaam energie in de vorm van complexe koolhydraten,

nori zeewier daarentegen is een ideale bron van jodium, eiwit en andere waardevolle mineralen.
Voorwaarde? We benadrukken nogmaals – de hoogste kwaliteit ingrediënten, goed verwerkt door een ervaren fabrikant.

Soorten sushi
Nu over naar het praktische gedeelte: de meeste mensen weten waarschijnlijk wel dat sushi traditioneel met de vingers of stokjes wordt gegeten, en niet met mes en vork. De nomenclatuur zelf zorgt echter soms voor problemen. Laten we daarom uitleggen wat het zijn:

Maki
Dit is de eenvoudigste, algemene naam. Maki sushi is gewoon Japans voor… rolletjes. Ze worden gerold met een bamboematje en bestaan uit rijst, zeewier en vulling.

Uramaki
Terwijl bij maki het zeewier aan de buitenkant zit, is bij uramaki het omgekeerde het geval: nori zit aan de binnenkant en rijst aan de buitenkant, vaak met een sesamlaagje. De Amerikaanse variant van uramaki is California maki, gemaakt met krabsticks.

Hosomaki
Dit is de meest voorkomende soort, de kleinste en vrij goedkoop in vergelijking met luxere broodjes. Hosomaki bestaat uit rijst, zeewier en vis (of een plantaardige component), gevat in een diameter van max. 3 centimeter. De variant met komkommer wordt Kappa maki genoemd.

Futomaki
Ze verschillen van de hosomaki futomaki doordat ze een groter volume hebben en dus een grotere diameter, tot 6 cm. Binnenin het rolletje zitten perfect samengestelde, vier ingrediënten (en soms zelfs meer). De basis blijft meestal vis en de toevoegingen zijn groenten.

Tempura maki
Sushirestaurants bieden heel vaak ook een bijzonder smakelijke variant van sushi in tempura, een speciaal Japans beslag.

Daarnaast staat er nog sashimi op het menu, dat is sushi ontdaan van rijst, temari, inari, oyakomaki, kaburamaki, gunkan maki en nog veel meer. Als u meer wilt weten over alle soorten, samen met hun caloriegehalte, laat het ons weten in de commentaren! Ondertussen gaan we verder met een ander belangrijk onderwerp.

Beste plaatsen om een Japanse specialiteit te kopen
Hier is de zaak eenvoudig – vermijd zeker kant-en-klare producten uit de markt. Ten eerste omdat het vrij lang duurt voor ze klaar zijn, zodat we het aspect van versheid verliezen, en het ongewenste effect krijgen van het bezoeken van verschillende koelkasten en vriezers. Sushi en Biedronka? Natuurlijk kan dat, maar de smaak zal onvergelijkbaar slechter zijn dan in het geval van wat een ervaren sushimaster voor onze ogen bereidt. Over de kwaliteit zullen we het maar niet hebben.

Het is ook de moeite waard om zorgvuldig te kiezen tussen restaurants, vaak vertrouwend op de aanbeveling van mensen met meer ervaring en kennis. Hoewel de meeste van dergelijke etablissementen tegenwoordig streven naar een klantenservice van topkwaliteit – dit is een goed teken. De belangrijkste variabelen zijn de vaardigheden van de chef-kok, vaak verworven door jarenlange ervaring, en vooral de bevoorradingsbron.

Er moet ook rekening mee worden gehouden dat de prijs van bijvoorbeeld een kilo van de beste zalm echt duizelingwekkend kan zijn, en dit beïnvloedt het eindbedrag voor de bestelde set. In Polen is sushi niet goedkoop, gemiddeld moet u er ongeveer twee keer zoveel voor betalen als voor een klassiek diner in een restaurant.

Hoe maak je thuis sushi?
De enige remedie om de kosten te drukken is het leren van een nieuwe vaardigheid, namelijk het maken van zelfgemaakte sushi. De taak is niet eenvoudig als het gaat om het kiezen van de ingrediënten – u moet de juiste rijst, zeewier en vis kopen, of, meer aanbevolen in dit geval, ingrediënten die geschikt zijn voor de veganistische variant: gerookte tofu, wortelen, komkommer, avocado, yams…

Er zijn hier heel wat mogelijkheden, en men moet er trouwens rekening mee houden dat rauwe vis niet gemakkelijk te verwerken is (het is niet moeilijk om besmet te raken met bacteriën of parasieten), dus als dat toch gebeurt, is het beter om voor de gekookte versie te kiezen.

De volgende fase, het leren rollen, is een methode van vallen en opstaan bij het bereiden van de rijst. De grootste moeilijkheid ligt in het feit dat de rijst voldoende kleverig moet zijn zodat het geheel compact blijft, maar ook niet te gaar als we tijdens het eten de juiste smaak en sensaties willen verkrijgen. U moet er dus op voorbereid zijn dat zelfgemaakte sushi niet de eerste keer perfect zal lukken…

Houdt u van sushi of bent u een sushi scepticus? Kunt u zich gemiddeld 300-400 calorieën van één rol van deze lekkernij veroorloven (een rol bestaat meestal uit 5-6 stukjes)? En wat was uw meest interessante avontuur ermee, misschien was het wel het bereiden van zelfgemaakte sushi waar u een speciaal recept voor heeft? Deel uw mening in de comments! 🙂

Als u de gedetailleerde voedingswaarde van sushi wilt controleren, gebruik dan de Fitatu app. Meer informatie over Fitatu is te vinden op: https://www.fitatu.com

Zobacz koniecznie

Laat een reactie achter