Dieet voor senioren. Hoe kunnen ouderen hun immuniteit versterken?

Home » Blog » Dieet voor senioren. Hoe kunnen ouderen hun immuniteit versterken?

Home » Blog » Dieet voor senioren. Hoe kunnen ouderen hun immuniteit versterken?

Dieet voor senioren. Hoe kunnen ouderen hun immuniteit versterken?

Te vet, te zout en te veel suiker. Dat zijn, in een notendop, de drie hoofdzonden die door ouderen herhaaldelijk worden begaan. Het gevolg? Steeds vaker naar de dokter, steeds terugkerende woorden als “cholesterol”, “suikerziekte” en “gebrek aan immuniteit”. Hoe kan dit worden verholpen? Wat moet het juiste dieet voor senioren zijn? Laten we dat eens uitzoeken!

Uit dit artikel zult u onder andere leren:

Dieet voor ouderen – wat te vermijden en wat is aan te raden?
Wat is verteerbaarheid en is het goed voor senioren in alle vormen?
Waar kunt u terecht voor kant-en-klare oplossingen voor voedingsproblemen?
We zullen ook een voorbeeldmenu geven voor senioren om een verbeterd immuunsysteem op te bouwen.
Vergeet niet dat voeding een van de belangrijkste onderdelen is van het dagelijks leven voor mensen van alle leeftijden, niet alleen die van vijftig jaar en ouder. Echter, “hoe verder je het bos ingaat”, hoe meer aandacht je moet besteden aan aspecten zoals immuniteit – de afgelopen maanden hebben daar een duidelijk voorbeeld van gegeven.

Voeding voor ouderen
Het eerste probleem dat met ouderen wordt geassocieerd, is een permanent gebrek aan verandering. “Omdat ik mijn leven heb geleefd, ben ik eraan gewend geraakt, en als je mijn leeftijd hebt, zul je zien hoe het is”. – Dit is het meest voorkomende weerwoord op pogingen om veranderingen in het menu voor senioren door te drukken. Intussen vieren soep met room, reuzel met kaantjes en andere zware dierlijke vetten hoogtij, want “dat heeft toch nooit problemen veroorzaakt!”.

Welnu, het probleem ligt in de capaciteit van ons lichaam, dat, naarmate de tijd verstrijkt, steeds minder gelegenheid heeft om onmiddellijk te reageren. Ook de voedselverwerking verloopt trager, onder meer door een verminderde productie van speeksel en spijsverteringssappen. Een apart onderwerp is de darmperistaltiek, die ook aanzienlijk trager wordt. Een factor is de verandering van de microflora in de dikke darm, die op haar beurt verantwoordelijk is voor de opname van bepaalde voedingsstoffen in het lichaam.

Het spreekt vanzelf dat ook de voeding van een bejaarde een metamorfose moet ondergaan als gevolg van de onvermijdelijke veranderingen die zich met het verstrijken van de tijd voordoen. Dat is moeilijk, want soms moet men afzien van favoriete smaken en standaard “zondagse” maaltijdsamenstellingen. Soms is het voldoende om te bezuinigen, in andere gevallen is het een goed idee om op zoek te gaan naar gelijksoortige smakelijke vervangers.

Light, vegetarisch of misschien glutenvrij?
Wat moet het dieet voor senioren dan wel zijn? Het is zeker aan te raden een menu samen te stellen op basis van producten die niet schadelijk zijn voor de spijsvertering. Dit betekent dat het de moeite loont de term “licht verteerbaar” ter harte te nemen, die in het verleden vaak werd gebruikt voor de behandeling van diverse maagkwalen. Helaas past niet elk product van dit type perfect in de juiste voeding van senioren, want naast kenmerken die verband houden met de spijsvertering, moet ervoor worden gezorgd dat het dieet voorziet in de behoefte van het lichaam aan vitaminen en mineralen, en voedingsvezels, die constipatie voorkomen.

Is het momenteel modieuze glutenvrije dieet een goede optie? Nee, een glutenvrij dieet is een indicatie voor mensen met coeliakie en er is geen reden om het op basis van leeftijd in te voeren. In plaats daarvan kunnen interessante recepten uit het vegetarische dieet en het visdieet nuttig zijn – het bereiden van dergelijke maaltijden hoeft niet moeilijk te zijn, en nieuwe smaaksamenstellingen zullen veel plezier geven bij het ontdekken van het plezier van koken en experimenteren in de keuken.

Senioren dieet voor gewichtsverlies
Gewichtsverlies is een aparte kwestie. Er zijn verschillende obstakels: met de leeftijd wordt het gemakkelijker om zwaarlijvig te worden als gevolg van een tragere stofwisseling, en het is ook moeilijker om overtollig lichaamsvet te verliezen. Het gebruik van zeer restrictieve diëten blijft ongeschikt. Het zeer vaak optreden van een volledig verlies van eetlust is ongetwijfeld ook een slecht voorteken dat veel werk vereist om te herstellen.

Hier volgt ons senioren dieet voor gewichtsverlies, een voorstel voor mensen die een goede gezondheid genieten en geen therapeutische menu’s hoeven te volgen:

Melk noedels met banaan Ontbijt ca. 340 kcal

Meel, ei, melk, banaan, suiker (een beetje).

 1. breng de melk aan de kook.
 2. Meng in een andere kom het ei, de suiker, de bloem en een beetje melk.

Giet het aldus verkregen deeg in porties in de kokende melk. 4.

 1. laat ongeveer 2 minuten koken.
 2. voeg de in plakjes gesneden banaan toe.

Boterham met cottage cheese spread, komkommer en radijs II ontbijt ca. 260 kcal

Volkorenbrood, Kwark, Gewone yoghurt, Komkommer, Radijsjes, Bieslook

 1. Room de kaas met de yoghurt, bieslook en uw favoriete kruiden en specerijen. 2.

Smeer de pasta op het brood. 3.

 1. Leg er plakjes komkommer en radijs op.

Gebraden kip met aardappelen, wortelen en broccoli Lunch ca. 400 kcal

Kipfilet, Aardappelen, Wortelen, Broccoli, Olijfolie, Kruiden

 1. Maak het kippenborstvlees schoon, kruid (oregano, peterselie, zoete paprika).
 2. stomen.

3 Stoom de aardappelen, wortelen en broccoli.

4) Besprenkel de broccoli en wortels met olijfolie na het koken.

5) U kunt naar eigen smaak meer kruiden gebruiken.

Gebakken appel a’la appeltaart Snack ca. 160 kcal

Appel, walnoten, kaneel, rozijnen

 1. zet de oven aan op 150 graden.
 2. het klokhuis uit de appel lepelen.

3 Snijd lichtjes in de schil van de appel. 4.

Leg de appel in een ovenvaste schaal en bak 15 minuten. 5.

5 Bestrooi met noten en sultana’s en zet nog 10 minuten terug in de oven.

6) Haal de schaal uit de oven, vouw de afgesneden korst terug en bestrooi met kaneel.

Diner ca. 230 kcal Tomatensoep met noedels

Wortelpeterselie, wortelen, tomatenpuree, water, yoghurt, volkoren pasta, kruiden

Snijd de wortels en peterselie in plakjes en voeg toe aan het water. 2.

 1. Voeg het pastaconcentraat, de peper en de Provençaalse kruiden toe en breng het geheel aan de kook.
 2. Voeg tegen het einde van de kooktijd de pasta toe (u kunt deze ook apart koken). 4.
 3. Klop er, als de soep is afgekoeld, wat yoghurt door.

Menu’s voor senioren
Het is vermeldenswaard dat het dieet voor een bejaarde in veel gevallen moet worden afgestemd met zowel een diëtist als een arts. Alleen een uitgebreid onderzoek van het lichaam, bijvoorbeeld naar de ontwikkeling van suikerziekte of atherosclerose, geeft een relatief beeld van de situatie voor de specialist. Alle senioren moeten worden aangemoedigd dit te doen. Niettemin kan een lijst worden opgesteld met universele adviezen voor suppletie met de belangrijkste mineralen en vitamines:

de toegenomen behoefte aan vitamine D is het gevolg van minder blootstelling aan de zon, verminderde synthese van deze vitamine in de huid; het is de moeite waard om het onderwerp suppletie en het vaststellen van een specifieke met uw arts te bespreken,
Een verhoogde behoefte aan vitamine B6 is het gevolg van het feit dat sommige geneesmiddelen de absorptie ervan belemmeren; de bronnen ervan zijn: volkorenproducten (boekweit, volkorenbrood), aardappelen, vlees van kip, kalkoen, rundvlees, varkensvlees, eieren, paprika’s; het is dus de moeite waard om te wedden op een groter aandeel ervan in de voeding,
Een verhoogde behoefte aan vitamine B2 (eieren, melk, broccoli, spinazie, banaan, boekweit, havermout) en B12 (vis, vlees, eieren, gerijpte kaas), evenals foliumzuur (spinazie, peterselie – zowel wortel als bladeren, eigeel, broccoli, boerenkool, erwten) – kan het gevolg zijn van een verminderde absorptie van deze vitaminen,
Het is ook de moeite waard te zorgen voor een voldoende aanvoer van antioxidant-vitaminen (A, E, C), die te vinden zijn in verse groenten en fruit, bijv. paprika, aalbessen, aardbeien, kiwi, broccoli (vit. C), noten, zaden, oliën (vit. E), groenten en fruit – wortelen, broccoli, pompoen, yamswortels, lever, eieren, en ook plantaardige margarines zijn ermee verrijkt (vit. A).
een grotere behoefte aan CALCIUM als gevolg van een verminderde assimileerbaarheid van dit element; een tekort hieraan leidt tot een verlies van botmassa. Goede bronnen van calcium zijn zuivelproducten – melk, karnemelk, kefir, kwark, gele kaas ook.
SODIUM Houd er rekening mee dat het risico op hoge bloeddruk toeneemt met de leeftijd, dus het is raadzaam om geen zout toe te voegen aan producten.
Voeding voor senioren – waar moet nog meer op worden gelet?
Tot slot nog wat relevante informatie en interessante feiten over problemen en oplossingen in het kader van hoe seniorenvoeding eruit zou moeten zien.

Het probleem van ontbrekende tanden. Hoewel het vanuit het oogpunt van een jongere misschien triviaal lijkt, wijzen oudere mensen vaak waardevolle en smakelijke producten af omdat zij niet in staat zijn deze te kauwen. Constante zorg door een tandarts en tandprotheticus is daarom van groot belang. In het geval van wortelen bijvoorbeeld is het voordeliger ze te koken of door een zeef te prakken dan het harde product helemaal weg te laten.

Sparen “met geweld” of financiële tekorten. Helaas kan in Polen niet iedere bejaarde het zich veroorloven om voor zichzelf te zorgen, ook al is de wens daartoe groot. De reden hiervoor zijn de financiële middelen, die schaars zijn, niet alleen voor de medische verzorging, maar ook voor het kopen van de juiste en kwalitatief betere voeding. Daarom moet iedereen die zich een dieet voor senioren kan veroorloven, de waarde van deze mogelijkheid kennen en er zonder aarzelen gebruik van maken – voor zijn eigen gezondheid.

Gebrek aan bewustzijn. Het communistische tijdperk was niet bevorderlijk voor het maken van veel keuzes over wat op je bord te leggen, om een eenvoudige reden: er was niets om uit te kiezen. De mentaliteit van ouderen is in veel gevallen sterk geworteld in die tijd en daar moet begrip voor zijn, terwijl men tegelijkertijd het onderwijs niet mag opgeven en moet proberen zinvolle vernieuwingen door te voeren.

Kom in beweging! De achilleshiel van senioren is vaak een gebrek aan lichaamsbeweging. Wandelingen, uitstapjes buiten de stad, nordic walking, bezoekjes aan het zwembad en de zoutgrot zijn echter allemaal perfecte voorbeelden om elke week in de agenda op te nemen. Interessant is dat zelfs walrushing, dat de laatste tijd zo in de mode is, een goede optie kan zijn.
Een dieet voor ouderen is zeker ingewikkeld om voor te bereiden (er moet niet alleen rekening worden gehouden met smaakvoorkeuren en gewoonten, maar ook met specifieke ziekten), maar de uitvoering ervan hoeft geen spreekwoordelijke beproeving te zijn. Soms is er maar een beetje goede wil nodig om zelfs de minderbedeelden in staat te stellen zich een goede voeding voor een bejaarde te veroorloven. Toch is het altijd goed om de uitdaging aan te gaan om je eetgewoonten te veranderen en je daardoor beter te voelen, gezonder te zijn en meer energie voor het leven te hebben!

Als u hulp nodig heeft bij het samenstellen van een menu voor een senior, gebruik dan de Fitatu applicatie. U vindt er veel interessante en gezonde recepten, en bovendien kunt u de dekking van de voedingsbehoeften controleren. Meer informatie over Fitatu is te vinden op: https://www.fitatu.com

Zobacz koniecznie

Laat een reactie achter