Wat is een calorietekort en hoe kun je het bereken?

Home » Blog » Wat is een calorietekort en hoe kun je het bereken?

Home » Blog » Wat is een calorietekort en hoe kun je het bereken?

Calorietekort fitatu

Wat is een calorietekort en hoe kun je het bereken?

Een calorietekort is iets waar elke persoon die wil afvallen, bekend mee zou moeten zijn. Het wordt beschouwd als een veilige methode om extra kilo’s kwijt te raken. Om deze methode echter effectief te laten zijn, moet je weten: hoe kun je een calorietekort berekenen. Wij raden aan!

Wat is een calorietekort?

Een calorietekort, ook wel bekend als een negatieve energiebalans, is een toestand wanneer het lichaam meer calorieën verbrandt dan het binnenkrijgt via voedsel. Op deze manier moet het andere energiebronnen gebruiken, d.w.z. reserves die zijn opgeslagen in spieren en vetweefsel. Het juiste gebruik van het energietekort is volkomen veilig. Een goed uitgebalanceerd dieet zorgt ervoor dat je de eerste effecten na een week kun zien.

Hoe wordt een calorietekort berekend?

Om te controleren of je een calorietekort hebt, moet je berekenen hoeveel calorieën je per dag of gemiddeld per week verbrandt. De eenvoudigste manier om aan deze informatie te komen, is een smartwatch of armband kopen. De apparaten bewaken jouw gezondheid 24/7 en kunnen 24 uur per dag en tijdens individuele activiteiten het aantal verbrande calorieën weergeven. Vergeet niet dat de gegevens die door het apparaat worden weergegeven, zijn niet nauwkeurig. Deze gegevens zijn alleen gebaseerd op schattingen. Als je dergelijke apparatuur niet hebt, kunt je ook zelf proberen deze waarden in te schatten.

Basaal metabolisme

De eerste stap is het berekenen van jouw basaal metabolisme (BMR). Deze waarde geeft aan, hoeveel calorieën jouw lichaam nodig heeft, om vitale functies te behouden (ademhaling, bloedsomloop en het werk van andere organen en systemen). Eenvoudig beschikbare formules zoals Harris-Benedict, Mifflin of de FAO/WHO-formule kunnen worden gebruikt om BMR te berekenen.

Mifflin’s calorietekort formule:

BMR (vrouwen) = (10 x lichaamsgewicht [kg]) + (6,25 x lichaamslengte [cm]) – (5 x [leeftijd]) – 161

BMR (mannen) = (10 x lichaamsgewicht [kg]) + (6,25 x lichaamslengte [cm]) – (5 x [leeftijd]) + 5

Harris-Benedict-formule:

BMR (vrouwen) = 655,1 + (9,567 x lichaamsgewicht [kg]) + (1,85 x lichaamslengte [cm]) – (4,68 x [leeftijd])

BMR (mannen) = 66,47 + (13,7 x lichaamsgewicht [kg]) + (5,0 x lichaamslengte [cm]) – (6,76 x [leeftijd])

FAO/WHO-formule:

ManVrouw
11 – 18 jaar17,686 * Lichaamsgewicht + 658,213,384 * Lichaamsgewicht + 692,6
19 – 30 jaar15,057 * Lichaamsgewicht + 692,214,818 * Lichaamsgewicht + 486,6
31 – 60 jaar11,472 * Lichaamsgewicht + 873,18,126 * Lichaamsgewicht + 845,6
meer dan 60 jaar 11,711 * Lichaamsgewicht + 587,79,082 * Lichaamsgewicht + 658,5

De FAO/WHO-formule wordt over de hele wereld algemeen erkend en daarom gebruiken we deze onder andere in de Fitatu-caloriecalculator.

Totale energiebehoefte 

In de volgende stap moet je jouw totale energiebehoefte (TDEE) berekenen. Het is een waarde die aangeeft hoeveel energie jouw lichaam nodig heeft voor 24-uurs activiteit.

Om dit te doen, moet BMR worden vermenigvuldigd met de juiste lichamelijke activiteitsfactor (PAL). Het is de moeite waard om te weten, dat de indicator niet alleen afhangt van trainingsactiviteit, maar ook van niet-trainingsactiviteiten. Om deze waarde te schatten, worden de volgende indicatoren gebruikt:

 • 1,2 -1,3 – voor een zieke patiënt in bed;
 • 1,4 – voor lage lichamelijke activiteit;
 • 1,6 – voor matige lichamelijke activiteit;
 • 1,75 – voor een actieve levensstijl;
 • 2 – voor een zeer actieve levensstijl;
 • 2,2-2,4 – bij het sporten.

Op een vergelijkbare manier kun je TDEE berekenen met behulp van een online calculator. Net als bij BMR-calculators moet je jouw geslacht, lengte, leeftijd, lichaamsgewicht invoeren en bovendien het type activiteit selecteren. Na het invullen van de gegevens, zal het algoritme je de TDEE-waarde in calorieën geven.

download de fitatu app

Calorietekort – calorische calculator voor maaltijden

Na het berekening van bovenstaande hebt je informatie gekregen over hoeveel energie je gemiddeld per dag verbrandt. Nu hoef je alleen nog maar te berekenen hoeveel calorieën je hebt verbruikt en de resulterende waarde van je TDEE af te trekken. Zo krijg je informatie of je een calorietekort hebt bereikt. Hoe de calorische waarde van maaltijden berekenen? Dit is vaak het moeilijkste, omdat je moet onthouden wat je hebt gegeten om later alles precies te kunnen berekenen. Daarom is het de moeite waard om de beschikbare caloriecalculators te gebruiken – dit functie heeft de Fitatu®-applicatie. In de applicatie voeg je de gegeten gerechten toe en direct krijgt je informatie over zijn calorische waarde en het gehalte aan eiwitten, vetten en koolhydraten. Je hoeft niet alles zelf te tellen op spreadsheets of op een stuk papier – Fitatu doet het voor je. Na inloggen en invullen van jouw gegevens berekent het systeem de TDEE.

Calorietekort – wat te eten?

Allereerst moet je onthouden dat de dagelijkse calorische waarde van maaltijden niet lager kan zijn dan BMR. Het consumeren van minder calorieën zal bijdragen aan zwakte en zal als gevolg daarvan leiden tot vernietiging van het lichaam. Een tekort heeft te maken met het aantal kilo’s dat je elke week zult verliezen. Zo komt 500 kcal overeen met 0,5 kg per week en 1000 kcal komt overeen met 1 kg per week. Het tekort kan op het niveau van 100-1000 kcal liggen, maar de veiligste waarden liggen tussen de 200-500 kcal.

De basis van het menu moeten licht verteerbare en vezelrijke producten zijn. Calorieën moeten worden verminderd door het beperken van koolhydraten en vetten. Het verminderen van de hoeveelheid eiwit in de voeding kan leiden tot een afname van de spiermassa. Daarom worden volkorenproducten, groenten in alle vormen, mager gevogeltevlees en magere vis alsook fruit aanbevolen. Om een ​​​​calorietekort te behouden, moet je het gebakken van witte bloem, alle snoep en fastfood opgeven. Voedingsdeskundigen raden ook aan om de consumptie van rood vlees en dierlijk vet te beperken.

Het is ook goed om alcohol op te geven, omdat het veel lege calorieën bevat, d.w.z. die geen voedingsstoffen bevatten. Bovendien blijft het meestal niet bij één drankje of een glas bier. Bovendien verhoogt alcohol de eetlust, en dit is een makkelijke manier om te snoepen van zoute en zoete snacks die meestal niet gezond zijn. Op deze manier is het makkelijk om extra calorieën binnen te krijgen.

Het is ook de moeite waard om de dagelijkse portie voedsel te verdelen in 4-6 maaltijden met tussenpauzen van 3-4 uur. Regelmatige consumptie draagt ​​ook bij aan een juiste gewichtsverlies. Vergeet ook niet om gehydrateerd te blijven. De beste drankjes zijn altijd mineraalwater en kruidenthee. Af en toe is het de moeite waard om versgeperste fruit- en groentesappen te pakken.

Wat zijn de risico’s van een te hoog calorietekort?

Als je te weinig calorierijk voedsel eet, vergroot je niet alleen jouw risico op het jojo-effect, maar verslechtert je ook jouw gezondheid. In het begin zult u snel gewicht verliezen, maar dit komt door het waterverlies en spierverlies als gevolg van uithongering, niet aan een vermindering van lichaamsvet. Het lichaam houdt zo’n toestand niet lang vol en begint tekenen van uitputting te vertonen. De meest voorkomende signalen zijn:

 • overmatige zwakte;
 • problemen met concentratie;
 • geheugen stoornissen;
 • snelle vermoeidheid gevoel;
 • verslechtering van de conditie van huid, haar en nagels;
 • hormonale stoornissen;
 • vermindering van het libido.

Als je jouw calorie-inname niet verhoogt, zal jouw metabolisme waarschijnlijk vertragen, zullen de prestaties van jouw lichaam afnemen en kunnen er vruchtbaarheidsproblemen ontstaan.

Wat is het risico van een te laag energietekort?

Een klein verschil tussen wat je lichaam nodig heeft en wat je het geeft is eigenlijk niet schadelijk. Het zal zijn reserves gewoon niet gebruiken, alleen het aantal calorieën dat aan zijn wordt geleverd, is voldoende. Het gevolg is dat je ofwel niet of heel langzaam afvalt. Bereken in een dergelijke situatie opnieuw de energiebehoefte en probeer de calorische waarde van maaltijden nauwkeurig te tellen.

Hoe voer je een calorietekort in? Doe het met Fitatu®!

Als je nu weet wat een calorietekort is en hoe kun je dit berekent, staat niets meer in de weg om een dieet te starten. Je kunt het beste beginnen met het opstellen van een menu voor de hele week en op basis daarvan aankopen te doen. Dan vermijd je de verleiding om zoute sticks of koekjes in een winkelmandje te doen. Als je gezond eet, kan het voldoende zijn om de intensiteit van je training te verhogen. Vergeet niet, dat beweging bijdraagt ​​aan een verhoogde energiebehoefte.

Heb je geen tijd om calorieën te tellen of een menu te schrijven? Download de Fitatu-app uit de Play Store of App Store en combineer lichamelijke activiteit met een dieet! Wat krijg je na het downloaden van het appje? Toegang tot: een enorme database met producten, gerechten met recepten en stap-voor-stap instructies, een barcodescanner en een caloriecalculator. Je kun ook overstappen naar de Premium-versie, waar krijg je o.a. de mogelijkheid om boodschappenlijstjes aan te maken, toegang tot de webversie van de applicatie en meer dan 2.000 recepten, waarvan de database elke maand wordt uitgebreid. Bekijk nu de Fitatu®-app!

Speciaal voor bloglezers hebben we een CALORIETEKORT-3 kortingscode opgesteld. Ga naar https://www.fitatu.com/app/order-and-payment en ontvang een jaarlijkse Fitatu® Premium met 20% extra korting, die wordt gecombineerd met promoties.

Fitatu® steungroep!

De Fitatu®-app is niet alleen eenvoudigste ter wereld caloriecalculator, maar ook een snel groeiende gemeenschap De groep NL: Val af zonder honger en offers te brengen met de Fitatu-app 📲🥑 op Facebook wacht op je. Onthoud dat door jezelf te omringen met mensen met vergelijkbare doelen en ervaringen, is het voor ons gemakkelijker om in onze goede voornemens vol te houden en onze doelen te bereiken.

Recente posts:

Zobacz koniecznie

Laat een reactie achter