Intermitterend vasten

Home » Blog » Intermitterend vasten

Home » Blog » Intermitterend vasten

fasting

Intermitterend vasten

Wat is het vensterdieet? Kun je er effectief mee afvallen? Ben je er zeker van dat het gezond en aan te raden is voor jou? Vandaag hebben we besloten om het concept van Intermittent fasting onder de loep te nemen, we nodigen u uit om te lezen.

Onlangs is in Polen het concept van Intermittent fasting, afgekort als IF dieet, een zeer modieus voedingsmodel geworden. Dit dieet wordt ook wel intermittent fasting, window diet, 16:8 dieet, of 8-uurs dieet genoemd.

Hoewel het een relatief nieuwe trend is in ons land, werd het gebruik van een soortgelijk voedingsmodel in de strijd tegen zwaarlijvigheid al meer dan 100 jaar geleden onderzocht. Bijna een decennium geleden veroverde het vensterdieet de Britse eilanden, en in 2018 werd het vrij beroemd in de Verenigde Staten.

Hoe werkt het vensterdieet?
Het uitgangspunt van Intermittent fasting is het beperken van het tijdstip waarop je je maaltijden eet. Het meest gebruikte model is 16:8, wat betekent dat we 16 uur vasten en geen producten consumeren. U mag alleen vloeistoffen drinken die geen kilocalorieën leveren, zoals water, thee of koffie. Voor de resterende 8 uur hebben we het zogenaamde “eetvenster”, d.w.z. het is een periode waarin maaltijden moeten worden genuttigd.

Populaire tijden om gebruik te maken van het eetvenster zijn 12.00 tot 20.00 uur, gedurende welke periode u zoveel maaltijden kunt eten als u wilt. Er zijn ook geen beperkingen wat betreft de keuze van de voedingsmiddelen die worden gegeten of de hoeveelheid voedsel die wordt geconsumeerd. Het aantal verbruikte kilocalorieën wordt ook niet geteld. Wel wordt aangeraden de maaltijden te baseren op gezonde voedingsprincipes.

Soorten intermitterend vasten

  1. tijdbeperkt voeden – er worden beperkingen toegepast op het tijdstip van eten. Er zijn verschillende modellen:

16:8 – het meest populaire model, waarbij 16 uur wordt gevast en 8 uur wordt gegeten

18:6 – 18 uur vasten en 6 uur eetpauze

20:4 – een strenge variant van IF waarbij de vastenperiode 20 uur duurt en het eetvenster 4 uur

  1. intermittent fasting toepassen op geselecteerde dagen. Op vastendagen geeft u niet volledig op met eten. Men moet echter ongeveer 25% van de energiebehoefte eten. Er zijn twee soorten vasten:

Wisseldagvasten – betekent om de andere dag eten

5:2 – 5 dagen per week eet je volgens je dagelijkse energiebehoefte. Op de andere 2 dagen, vast je
Wat zijn de voordelen van het raamdieet?
Het IF-dieet is erop gericht het aantal geconsumeerde kilocalorieën te verminderen. Door gebruik te maken van een voedingsvenster of door de kilocalorie-inname op bepaalde dagen te verminderen, wordt het aantal kilocalorieën dat gedurende de week wordt geconsumeerd eenvoudigweg verminderd. Er wordt een energietekort gecreëerd, dat leidt tot een vermindering van het lichaamsgewicht en het lichaamsvet.

Er zijn veel studies waarin het vensterdieet wordt vergeleken met het klassieke dieet van voortdurende beperking van de kilocalorie-inname. Volgens meta-analyses (overzicht van de belangrijkste studies op een bepaald gebied, met eliminatie van gebrekkige studies) hebben zowel periodieke als continue beperking van de energietoevoer een vergelijkbaar effect op de vermindering van het lichaamsgewicht en de verbetering van de metabolische parameters.

Er zij op gewezen dat de gezondheidsvoordelen (zoals een verminderd risico op hart- en vaatziekten, een beter vet- en koolhydraatmetabolisme, minder ontstekingsprocessen) die door het gebruik van intermitterend vasten worden verkregen, hoofdzakelijk het gevolg zijn van gewichtsvermindering en verlies van lichaamsvet, wat ook kan worden bereikt met het gebruik van een klassiek dieet met een voortdurend energietekort. Het vensterdieet is slechts een manier om het aantal verbruikte kilocalorieën te beperken.

Nadelen van intermitterend vasten
Het window diet wordt niet aanbevolen voor kinderen, adolescenten, zwangere vrouwen, vrouwen die borstvoeding geven, bejaarden, diabetici en mensen met reactieve hypoglykemie. Langetermijnstudies zijn nodig om te bepalen voor welke bevolkingsgroepen dit voedingsmodel kan worden aanbevolen.

Het volgen van intermitterende vastenuren kan leiden tot een verstoorde relatie met voedsel. Er bestaat ook een risico op een grotere consumptie van sterk bewerkte voedingsmiddelen, met minder fruit en groenten. Bovendien kan de opbouw van spiermassa minder effectief zijn bij mensen die IF volgen. Dit heeft te maken met de verdeling van eiwitten over de maaltijden gedurende de dag.

Het gebruik van beperkende uren van intermittent fasting kan leiden tot spijsverteringsproblemen als gevolg van het volume van de maaltijden en minder tijd tussen de maaltijden.

Is het raamdieet gezond?
Intermittent fasting is een dieetmodel om de kilocalorie-inname te verminderen.

Het volgen van een tussendieet kan voor sommige mensen een handige manier zijn om gewicht te verliezen. Er moet echter rekening mee worden gehouden dat dit dieet niet voor iedereen wordt aanbevolen en dat niet iedereen zich comfortabel zal voelen bij het volgen van deze methode. Zowel het vensterdieet als de klassieke voortdurende beperking van de energietoevoer leiden tot gewichtsverlies als gevolg van het ontstane energietekort.

Heb jij al de kans gehad om het window dieet te testen? Deel dan zeker je ervaringen in de comments 🙂

Als je liever vasthoudt aan de traditionele calorieëntelling, gebruik dan de applicatie Fitatu. In Fitatu kan je niet alleen je dieet controleren, maar ook je waterinname, lichaamsgewicht en fysieke activiteit. Meer informatie over Fitatu is te vinden op: https://www.fitatu.com

Zobacz koniecznie

Laat een reactie achter